I helgen åt vi riktigt gott hos en gammal kär vän. Nu är det måndag och tillbaka till vardagsmaten.
Dagens middag kanske inte är den nyttigaste i min receptsamling och inte heller är dagens recept det mest unika. Men det kan ju nästan inte bli annat än gott när man gör panerad rödspätta - barnen älskar det! Att panera själv tar inte speciellt lång tid och det blir så mycket godare än t.ex. färdiga fiskpinnar. Trettio minuter - längre behöver det inte ta om du håller dig till enkla tillbehör. Här kommer recept på rödspätta och en god sås.
Ingredienser:
400-500 g rödspätta
salt peppar
ca 1 dl mjöl
2 ägg
ca 2 dl ströbröd
1 dl crème fraîche
0,5 msk citronsaft
1 msk dill
1 msk persilja
örtsalt
0,5 dl vatten
1 dl turkisk yoghurt
1. Börja att koka ris om du vill ha samma tillbehör som jag
2. Blanda alla ingredienser till såsen förutom yoghurten. Låt puttra på svag värme.
3. Lägg mjöl på en tallrik, uppvispat ägg i en annan tallrik och ströbröd i tallrik nummer tre.
4. Torka av filéerna och känn efter så att det inte finns några ben kvar.
5. Salta och peppra filéerna.
6. Vänd filéerna i mjöl, därefter ägg och till sist ströbröd.
7. Stek på medelvärme i en blandning av olja och smör. Stek på båda sidor tills de fått en fin färg, cirka 2 minuter per sida.
8. Tillbaka till såsen. Vänd ner den turkiska yoghurten precis mot slutet.
Till det här serverade jag ris, ärtor, en citronskiva och lite kapris. Hade det funnits lite mer tid hade jag istället för ärtor gjort en sallad av rödbetor och kapris.. Så för er som har några minuter extra är det ett hett tips :)
Tips! Fin yta, genomstekt fisk - utan att fisken faller sönder; Först gäller det att inte snåla med fettet i pannan. Sen tycker jag att det är temperaturen på pannan som avgör resten. Har pannan för låg värme fastnar paneringen lätt. Är den däremot för varm finns det risk för att ytan blir bränd utan att fisken blir genomstekt. Riktigt svenskt lagomtemperatur alltså.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar