torsdag 12 mars 2015

Torskrygg med svart ris

Snart fredag!

Mitt tips på fredagsmiddag är torskrygg med svart ris, stekta morötter och smält smör. Eftersom det är fredag kompletterar jag receptet med ett vintips. Sen tar musikhemmakocken helg och återkommer på söndag. I helgen ska jag provlaga lite mat så ni får några riktigt goda tips i nästa vecka...Men först detta goda recept!

Ingredienser:
500 g torskrygg
2 dl svart ris
1 paket bacon
4 st morötter
2 msk persilja plus lite extra till smöret
150 g smör
torkad koriander
salt
peppar
chiliflakes (inte mer än 0,5 tsk)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg bacon i en ugnssäker form. Peppra och knaperstek dem i ugnen i cirka 20 minuter. Låt baconen svalna på hushållspapper. Dela den sedan i mindre bitar. (det här går att förbereda kvällen innan)
3. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
4. Koka riset. (Jag tycker alltid att det svarta riset tar längre tid än vad det står på paketet)
5. Skala morötter och dela dem i tunna slantar. Värm olja i en stor stekpanna. Lägg i slantarna, krydda med koriander, salt och peppar. Stek morötter på svag värme tills de blivit lite mjuka. Vänd dem då och då så att de inte bränns.
6. Krydda torsken med persilja, salt och peppar. Skiva smör och lägg det på torsken. Ställ torsken i ugnen tills den har en innertemperatur på 50 grader.
7. Värm resten av smöret på svag värme. Lägg i chiliflaces och lite extra persilja i smöret.



Dryckestips: Till den här rätten serverar jag 2011 Mont-Redon Réserve Rouge, Côtes du Rhone. Några av er skulle kanske säga att det är ett för tungt rött vin men med tanke på baconen och det kryddade smöret tycker jag att det passar bra. Det svarta riset har en mycket tydligare smak än vad vitt ris har. Det påverkar också mitt val av vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar