torsdag 5 mars 2015

Lammfärsbiffar med klyftpotatis

I mitt förra inlägg skrev jag ju att jag hade tänkt laga kyckling, men jag hittade ingen fin kyckling i butiken idag :( Jag var inne i tre olika butiker men ingen hade min favorit Bosarp - så fredagens middagstips får istället bli lammfärsbiffar med klyftpotatis.

Ingredienser för fyra personer
Biffar
ca 500 gram lammfärs
1 ägg
ca 70 g fetaost
1 klyfta vitlök
rosmarin
salt och peppar

Klyftpotatis
10-12 medelstora potatisar
1 äpple
olja
balsamicovinäger
havssalt

Kryddsmör
50 g rumstempererat smör
2 skivor inlagda torkade tomater
1 vitlöksklyfta
en skvätt pressad citron, cirka 1/2 msk
örtsalt

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skölj och skrubba potatis. Dela potatisen i klyftor. Kärna ur ett äpple och dela även det i klyftor och lägg det tillsammans med potatisen. Ringla över olivolja och balsamicovinäger. Blanda runt och salta med havssalt. Ställ in i ugnen tills potatisen blivit mjuk, cirka 30 minuter.
3. Mixa undertiden smör, soltorkad tomat, citron och örtsalt. (den här kryddsmöret är bara så enkelt och gott. Det passar dessutom till många andra rätter.)
4. Blanda lammfärs, ägg, vitlök, rosmarin, salt och peppar. Smula ned fetaosten i blandningen och rör om. Stek biffarna på båda sidor så att de får färg. Sätt in i ugnen tills de är lätt rosa, cirka 10 minuter. Är potatisen klar innan gör det inget om den får vila under folie ett tag.

Servera med en tomatsallad.





Lamm
Vi brukar köpa lamm från en gård i närheten av där vi bor. Det kändes lite dyrare till en början men nu har vi handlat där några år, och priserna brukar landa på ungefär samma som i butik - men köttet är så mycket godare. Det är en helt annat doft när man steker.  Visst köper jag lammkött även i den vanliga livsmedelsbutiken ibland, och då brukar jag välja det ekologiska.
Mitt tips till er vad det gäller lamm är att inte steka det för hårt. För att de fina smakerna ska komma fram tycker jag att lammet ska vara rosa. Jag brukar inte låta innertemperaturen på lamm gå över 60 grader.

Nu tar vardagsmaten helg. Jag återkommer till nästa vecka med fler tips på bra mat i vardagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar