Jag tycker att det är så trist att slänga mat! Det känns bara
fel. Dagens lunch bestod av soppa från helgens festmeny. För mig känns det både
bra i plånboken och i själen att ta hand om det som blir över. Präktigt va J
Lunchsoppa
Ingredienser:
Av blomkålssoppan jag gjorde i helgen blev det över cirka 4
dl. Det blev även kvar cirka 1 dl av rotfrukterna från varmrätten. Utöver dessa
ingredienser använde jag;
4 potatisar
½ gul lök
timjan
4 iskuber egen rådjursfond (köpt fond går också bra såklart)
vatten
Gör så här:
Skala potatis och dela den i mindre bitar.
Hacka och fräs löken i olja. Fräs med potatisen någon minut.
Lägg i rotfrukterna, fond och timjan. Häll på vatten så att det precis täcker
potatisen. Låt koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät och häll i soppan
från igår. Servera gärna med bröd.
Hade du inte samma rester som jag? Ta lite mer potatis och
lök istället så har du en väldigt god potatis- och löksoppa. Byt då ut
rådjursfonden mot grönsaksbuljong. Häll i en skvätt grädde mot slutet så kan du
bjuda gäster på den.
Det blev lite rådjurssadel kvar från helgen också – den fick
vara en ingrediens i middagens pastarätt.
Snabblagad pasta med rådjur, broccoli och svamp
Ingredienser:
Resterna av rådjursadeln
En färsk broccoli eller ½ påse fryst
½ gul lök
½ paprika
2,5 dl crème fraîche
1 msk tomatpré
svamp (vi hade Karl-Johan kvar i frysen från höstens
svampplock men det går självklart med t.ex. champinjoner)
salt, peppar, salvia, rosmarin och oregano
Gör så här:
Koka broccolin. Skala och finhacka gul lök. Hacka paprika.
Stek lök och paprika i olja.. Lägg i kött, tomatpuré och kryddor. Häll i
crème fraîche och lite vatten. Låt puttra några minuter
Stek svampen i smör tillsammans med persilja.
Koka pastan och blanda i såsen och svampen. Servera med
rivna morötter.
Har ni ingen rådjurssadel kvar går det att använda något
annat kött. Stek då köttet och följ sen receptet ovan.
Vad har ni för rester i kylskåpen hemma?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar