Grunden till pajdegen kommer från Tina Nordströms recept. Det är verkligen en superenkel deg och man slipper kladdandet med att tumma ut degen i pajformen. Jag tycker att det räcker med halva degen till en paj. Andra halvan fryser jag in. Det är perfekt att ta upp någon kväll när man har riktigt lite tid för matlagning.
Ingredienser;
Pajdeg
50 g rumstempererat smör
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Fyllning
4 dl kokt svart ris (ca 1 dl okokt) Har du inte svart ris går det bra med "vanligt"
1/2 gul lök
1/2 paprika
ca 70 g fetaost
ca 100 g broccoli
ca 1 msk torkad basilika
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
0,5-1 dl riven ost
salt, peppar, paprikapulver
Gör så här;
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. (eller blanda för hand) Dela degen i två delar. Knåda ena halvan av degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en platta som täcker pajformen inkl kant. Lägg den andra halvan i en påse och frys ned till nästa gång...
3. Koka broccolin. Se till att få bort så mycket som möjligt av vattnet. Jag brukar låta den rinna av i sil. Dela broccolin i mindre bitar.
3. Hacka lök och dela paprikan i smala skivor. Stek löken i olja några minuter. Lägg i paprikan och krydda med salt, peppar och basilika. Stek ytterligare några minuter.
4. Fyll pajskalet (som inte behöver förgräddas) med ris på botten. Fördela löken och paprikan jämnt ovanför riset. Lägg i broccolin och smula över fetaosten.
5. Blanda ägg, mjölk och grädde. Vispa ihop ingredienserna med en gaffel. Lägg i ost, salt och peppar. Häll äggblandningen över de andra ingredienserna i pajskalet. Krydda med paprikapulver för att få fin färg.
6. Ställ pajen i ugnen och grädda tills dess att äggstanningen har stannat- cirka 30 minuter.
Servera med en grönsallad!
Arsenik i ris
De senaste veckorna har vi kunnat följa en debatt om att många risprodukter innehåller höga halter av arsenik. Eftersom den här rätten innehåller ris vill jag förmedla det Livsmedelsverket skriver i frågan. Informationen nedan är hämtad från livsmedelsverkets hemsida.
Arsenik finns ofta naturligt i jorden men det kan också finnas i bevattningsvattnet. Det är inte bra att få i sig för mycket arsenik men halterna som har mätts upp innehåller inga akuta risker. Enligt livsmedelsverket behöver man inte avstå från att äta ris, men de påtalar att det är viktigt att äta varierat. Livsmedelsverket rekommenderar att man väljer olika sorters mat från olika märken för att minska risken att få i sig för mycket av något enskilt ämne. Mer information finns på Livsmedelsverkets hemsida - se länken till höger under "mina favoriter".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar