Här kommer ett tips på soppa till torsdagens middag.
Som jag skrivit tidigare köper jag hel kyckling och fryser ned det som blir över i mindre bitar. Spadet fryser jag ner och använder istället för fond. Har ni ingen kyckling i frysen kan ni ju självklart köpa färsk kyckling och steka innan ni tillsätter den i soppan. Eftersom jag endast köper ekologisk kycklingen är jag av ekonomiska skäl lite snål på kycklingen i min soppa. Istället fyller jag upp med lite ärtor. Jag hade kokt matvete i kylen som jag hade i soppan för att få den matigare. Det går självklart bra med t.ex ris, cous-cous eller potatis - jag hoppas att ni får inspiration av vad ni kan använda när ni öppnar era kylskåp där hemma.
Ingredienser:
150 g kyckling
1 gul lök
0,5 dl spad från tillagning av hel kyckling (alternativt 1,5 msk kycklingfond)
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
8 dl vatten
2 dl kokt matvete
1 dl ärtor
1 tsk timjan
salt
Gör så här:
1. Skala och hacka lök. Fräs den mjuk i en kastrull med olja.
2. Krydda med timjan och häll på kycklingspadet.
3. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och vatten. Krydda med timjan. Salta efter tycke och smak.
4. Låt soppan koka i cirka 20 minuter. Mixa den slät.
5. Lägg i ärtor och låt koka ytterligare några minuter.
6. Lägg (den redan tillagade) kycklingbitarna i djupa tallrikar och häll över soppan.
Ärtor:
Jag har redan skrivit lite om ärtor när jag skrev om järnintag, så att de innehåller mycket järn vet ni redan. De innehåller även protein och den kombinationen är främsta anledningen till att jag byter ut en del av kycklingen mot just ärtor - och att jag tycker att det passar smakmässigt såklart!
Ärtor hör till familjen baljväxter - samma som kikärtor som jag skrev om sist. Förutom protein och järn innehåller ärtor även bland annat folsyra och magnesium.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar