Igår åt vi pizza här hemma. Jag blev kvar på jobbet så min man fick fixa iordning den. Och som han gjorde det :)
Till er som letat och letat efter en god pizzadeg; jag har hittat den! Den tar tid men är inte så krånglig. Receptet kommer från Jan Hedh.
För övrigt var det någon som frågade mig om recepten på bloggen är mina egna recept. Om jag inte skrivit något annat (som idag tex) är det självklart mina egna recept!
Men här kommer alltså ett recept av min stora idol:
Poolish (fördeg)
75 g vatten (28 grader)
25 g jäst
75 g vetemjöl med hög proteinhalt. Själv använder jag Råbergas stenmalda vetemjöl
Lös upp jäst i vattnet och vispa in mjölet till en slät smet. Täck över med plastfilm och låt jäsa i rumstemperatur i 60 minuter.
Borgöring
325 g vetemjöl
175 g vatten
10 g havssalt (personligen har jag lite mindre)
Häll mjöl och vatten i en degbunke. Tillsätt fördegen och knåda degen på lägsta hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda ytterligare i 7 minuter. Degen ska vara seg och elastisk (det är det här som gör pizzadegen sååå god!)
Lägg upp degen på ett mjölat bord och dela den i fyra stora bitar (jag brukar göra två stora pizzor istället) Rulla till runda och späda bullar. Lägg en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 2 timmar.
Baka ut dem och lägg på det du tycker är gott! Vi hade skaldjur och ugnsrostade grönsaker - fint! Grädda pizzan i 250 grader tills den fått färg och känns klar. I min ugn tog det knappa 10 minuter.
Tips: Jan Hedh har skrivit flera fantastiska böcker om bröd och bakning. Boken "bröd" är ett hett tips. Vill du avvika lite från vardagsmaten kan jag varmt rekommendera "Chokladpassion"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar