Ingredienser:
400 g kyckling
1 vitlöksklyfta
1/2 - 1 gul lök
1 msk torkad dragon
2,5 dl crème fraîche
1,5 msk kycklingfond (jag fryser ned skyn som blir kvar när jag gör hel kyckling och använder som smaksättning istället för fond - jag slipper tillsatser och det blir helt klart godare. Svårt är det inte heller)
1 dl ärtor
salt och peppar
pasta
Gör så här:
1. Stek kycklingen om du inte har färdig i frysen.
2. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja.
3. Tillsätt kyckling, dragon, salt, peppar och crème fraîche.
4. Låt blandningen småkoka i cirka 15 minuter. Fyll på lite vatten om du vill ha såsen lösare.
5. Häll i ärtorna mot slutet och låt dem koka med i några minuter.
6. Koka pasta enligt anvisningar
Servera med rivna morötter i en god vinaigrette.
Kyckling
Som jag skrev här ovan köper jag alltid hel kyckling. Anledningen är dels att jag vill se vad jag köper och dels att jag vill ta vara på hela kycklingen.
Efter mycket om och men har jag kommit fram till att köpa ekologisk kyckling. Den enda anledningen emot har varit priset. Jag upplever att det är mycket mer kött på en ekologisk kyckling och tar jag vara på allt blir inte prisskillnaden så enorm som det verkar när jag jämför i butik. Men visst blir det dyrare - istället väljer jag att inte äta kyckling fullt så ofta.
Det finns bara en KRAV-märkt kyckling i Sverige och det är Bosarp. För att kycklingen ska få anses som kravmärkt ska den få leva i minst 70 dagar (en "vanlig"kyckling får leva i 30 dagar) En kravmärk kyckling ska också ha tillgång till fri vistelse utomhus. Det ska finnas en fransk ekologisk kyckling på marknaden numera. Jag föredrar egentligen att äta svensk mat men den franska kycklingen av märket Le Picoreur får leva i 81 dagar och därför skulle jag gärna vilja prova. Jag har inte lyckats få tag på denna kyckling än. Är det någon av mina läsare som provat kanske?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar