tisdag 3 mars 2015

Lättlagad broccolipasta

Den här rätten äter jag helst framåt sommaren när det börjar komma färsk svensk broccoli i butikerna. Men idag var det tvunget att gå fort, så det fick bli importerad ekologisk broccoli. Snabbt gick det och gott blev det!

Ingredienser för fyra portioner: 
ca 250 g rå broccoli
1 vitlöksklyfta
30 g mandel utan skal
4 msk olivolja
saften av en halv citron
50 g parmesan
1 msk persilja 
salt och peppar
bacon 
pasta 
tomat
olivolja 
balsamicovinäger 

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 225 grader. 
2. Lägg baconskivor i en form. Peppra dem och knaperstek dem i ugnen. Det tar cirka 30 minuter. (går att förbereda och förvara i kylen om du vet att du kommer ha riktigt tight om tid) 
3. Koka pasta enligt anvisning på paketet. 
4. Dela broccolin i mindre bitar och lägg den i en mixer. 
4. Tillsätt olja, vitlök, mandel, citron, parmesan och persilja - Om man bara kunde fota doften som kommer när man mixar! :) Salta och peppra om du tycker att det behövs men var försiktig med saltet. 
5. Blanda ner broccoliröran i pastan och rör om. 
6. Dela baconskivorna i mindre delar o strö dem över pastan. 
7. Dela tomater och ringa över olja, balsamicovinäger och havssalt.  


Och lite kort om broccoli
Mycket gott är sagt och skrivet om broccoli. 
Broccoli innehåller framförallt väldigt rikligt med C-vitamin. Det finns även gott om t.ex järn, fibrer och folat (annan form av B-vitaminet folsyra) Ett hekto broccoli täcker hela det rekommenderade dagsbehovet av C-vitamin för en vuxen person.  
information från Livsmedelsverkets hemsida 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar