Ingredienser:
1 st ekologisk kyckling
1 citron
1 msk soya
1 msk soya
25 g smör
1 msk torkad dragon
salt och peppar
10-12 medelstora potatisar
salt och peppar
10-12 medelstora potatisar
3 morötter
1 palsternacka
olivolja
1 dl vatten
1 dl vatten
2 msk persilja
Gör så här:
1. Ställ lergrytan i blöt under cirka 30 minuter.
2. Skala potatis, morötter och palsternacka och dela i mindre bitar.
3. Lägg kycklingen i lergrytan. Pressa saften av en halv citron över kycklingen. Lägg sedan citronen i kycklingen.
4. Smält smör och blanda i soya. Pensla kycklingen med blandningen. Krydda med dragon, salt och peppar.
5. Lägg potatis, morötter och palsternacka runt om kycklingen. Ringla över olivolja och vatten. Krydda med persilja och lite salt.
6. Ställ in lergrytan i kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader. Låt kycklingen bli genomstekt. Det tar cirka 1 timmer per kilo kyckling.
Dryckesförslag:
Till den här rätten väljer jag ett lättare rött vin, med druvan Pinot Noir. Vill ni istället dricka vitt vin skulle jag rekommendera en Chardonnay, tex Beringer Chardonnay från Kalifonien. Väljer ni vitt vin kan ni med fördel byta ut en del av vattnen i kycklingen till vin.
Mitt val blir ändå 2013, La Bouré-Roi - Bourgogne Rouge.
Till den här rätten väljer jag ett lättare rött vin, med druvan Pinot Noir. Vill ni istället dricka vitt vin skulle jag rekommendera en Chardonnay, tex Beringer Chardonnay från Kalifonien. Väljer ni vitt vin kan ni med fördel byta ut en del av vattnen i kycklingen till vin.
Mitt val blir ändå 2013, La Bouré-Roi - Bourgogne Rouge.
Lergryta
Lergrytan är ett av mina bästa köp - eller jag ska inte ta åt mig äran. Självklart var det en present från min kära mor. Tack mamma!
Det finns så många fördelar med grytan. Nummer ett är att maten blir mycket mer smakrik eftersom alla smaker stannar i grytan. En annan fördel är att det inte skvätter i ugnen...
När min dotter var riktigt liten var grytan perfekt att göra barnmat i. Att laga mat i lergryta räknas nämligen som ångkokning. Så mitt tips till er som står och donar med babypuréer - köp en lergryta så får du mycket smakrikare barnmat. Hör av er om ni vill ha recept! Och till er övriga som inte har en lergryta hemma i skåpen - samma till tips till er :) Den kostar inte så många slantar och förenklar matlagningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar