Mexikanskt tema idag. Enchiladas på hembakat tortillabröd. Brödet gjorde jag i helgen - det går utmärkt att frysa fall ni inte vill stå med allt samtidigt. Med färdiga bröd går den här rätten riktigt fort att tillaga. Brödreceptet hittar ni längre ner på sidan.
Ingredienser
12-16 st tortillabröd beroende på hur stora bröden blir.
1/2 gul lök
500 g nötfärs
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk persilja
1/2 tsk cayennepeppar (mer eller mindre beroende på hur starkt man vill ha)
1/2 tsk koriander
1/2 tsk spiskummin
salt
1 dl dl majs
1 dl turkisk yoghurt
1-2 dl riven ost
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Stek köttfärs.
3. Skala och hacka under tiden lök och fräs den mjuk med lite olja i en kastrull
4. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, persilja, cayennepeppar, koriander, spiskummin och salt i kastrullen med lök. Låt det koka under några minuter. Finns tiden får det gärna puttra ett tag - ju längre desto godare.
4. Ta fram bröd. Ta en liten klick sås och en liten klick turkiskt yoghurt och bred ut över brödet. (ta inte för mycket tomatsås - det ska räcka att hälla ovanpå också) Lägg på majs och köttfärs. Rulla ihop brödet och lägg det i en ugnssäker form. Gör samma sak med alla bröd.
5. Häll tomatsåsen över brödrullarna och strö på ost.
6. Ställ formen i ugnen i cirka 15 minuter.
Servera med en kålsallad!
Bröd, 16-20 st beroende på hur stor panna du har
Ingredienser:
8-10 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1/2 dl olja
3 dl vatten
1 msk timjan
1/2 tsk salt
Gör så här:
1. Blanda mjöl och bikarbonat. (börja med 8 dl)
2. Tillsätt olja, vatten, timjan och salt. Blanda ihop det till en smidig deg. Fyll på med mer mjöl om det behövs.
3. Låt degen vila i cirka 30 minuter.
4. Dela degen i 16-20 delar och forma dem till runda bullar. Jag har ganska liten panna och min deg räcker till 20 stycken.
5. Kavla ut bullarna till runda bröd på ett rikligt mjölat bakbord. Jag gör mina riktigt tunna.
6. Grädda bröden någon minut på varje sida i torr stekpanna. (gärna gjutjärnspanna) Se till att inte grädda bröden för länge så de blir hårda.
7. Lägg de stekta bröden på varandra och linda in dem i handduk så att de inte hårdnar.
Bröden går utmärkt att frysa!
Det är klart att man inte kan baka allt själv hela tiden. Ibland väger ju tidsbesparingen mer helt enkelt. Jag vill ändå visa en jämförelse på innehåll och pris på köpt och hembakat tortillabröd.
Innehållsförteckning på tortillabröd från ett stort företag: vetemjöl, vatten, rapsolja, fuktighetsbevarande medel (E422), salt (1,6%), emulgeringsmedel (E471), vetegluten, bakpulver, syra, förtjockningsmedel (E415)
Pris på brödet ovan: jmf-pris 49 kr/kg
Mitt egna bröd (med ekologiskt vetemjöl): cirka 25 kr/kg
Men den största skillnaden är ju förstås smaken! Möjligheten att tillägga egna kryddor, som här timjan, är ännu ett plus :)
Hoppas att någon av er i alla fall har fått inspiration till att prova!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar