lördag 21 mars 2015

Lättbakat bröd med yoghurt

För mig är bröd vardagsmat. Jag äter det till frukost varje dag så därför ska brödet få ett litet kapitel i min blogg.

Det var längesedan jag köpte bröd. Jag försöker baka på helgerna så att det räcker i veckorna. Jag beundrar och inspireras av bagaren och konditorn Jan Hedh men just nu har jag inte tid att göra så många bröd efter hans recept. Istället försöker jag skapa egna enkla recept. De flesta av mina bröd får jäsa ganska länge. Det här är dock en extremt enkel variant som inte behöver jäsa.

Många har bett mig om lättlagade brödrecept för att de vill komma igång att baka eget bröd. Ett av det enklaste bröden att starta med är ett bröd med filmjölk eller youghurt bakat med bikarbonat. Jag har tröttnat på att alla dessa brödrecept verkar innehålla massa sirap. Här kommer min variant av ett enkelt yoghurtbröd med äpple.

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1 dl rågkross
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
0,5 dl chiafrön
1 dl solrosfrön
1 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
4 dl yoghurt
1 rivet äpple

Smör och vetegroddar till formen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Blanda alla torra ingredienser
3. Riv äpplet på den mindre delen av rivjärnet.
4. Blanda i yoghurt och äpple i de torra ingredienserna. Blanda ordentligt!
5. Smöra och bröa en 1,5 l form.
6. Häll i degblandningen i formen.
7. Ställ in det i ugnen tills det har en innertemperatur på 96 grader. I min ugn tar det 1 timme.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar