Som vanligt börjar vi med receptet;
Ingredienser:
ett paket fryst torskfilé (400g)
en bit fryst lax om ca 100 gram (kan uteslutas om du vill ha en enklare, lite billigare gratäng så här till vardags)
200-300g räkor (kan uteslutas om du vill ha en enklare, lite billigare gratäng så här till vardags)
cirka 1 kg potatis (10-12 medelstora potatisar)
1 ägg
2,5 dl crème fraiche
ca 1 dl vatten
2 iskuber egen räkfond (eller köpt såklart) Jag brukar utesluta räkfonden när jag gör gratängen med endast torsk.
saften från en halv citron
1 msk honung
2 msk dill (jag använder fryst så här års)
2 msk persilja (jag använder fryst så här års)
örtsalt
salt, peppar, muskot
gröna ärtor
Gör så här:
1. Ta fram fisken i förväg och låt den tina. Det gör inget om den är lite kall i mitten.
2. Häll crème fraiche i en kastrull. Fyll på med honung, citronsaft, fond, dill, persilja och örtsalt. Rör om och låt puttra på svag värme. Desto längre såsen får koka desto godare blir det. Min brukar få småputtra cirka en timme. Fyll på med vatten allt eftersom.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Skala potatis, dela den i mindre bitar och koka den mjuk. Häll av vattnet när potatisen är klar men häll inte bort det.
5. Dela laxen i kuber. Torsken brukar jag lägga i som den är. Lägg fisken i mitten av en ugnsfast form. Skala räkorna och lägg dem över fisken.
6. Mosa potatisen, knäck i ett ägg och häll på lite av kokvattnet. (ca 1-2 dl - ska du spritsa ut moset kan det vara bra om det är något lösare) Krydda med salt, peppar och ev muskot. Vispa ihop med ballongvisp. Spritsa eller klicka ut moset längs kanterna av formen med fisken.
7. Häll såsen över fisken.
8. Ställ allt i ugnen tills torsken har en innertemperatur på 52 grader. Cirka 30 minuter men det beror på hur mycket fisken har hunnit tina.
9. Koka ärtor och lägg i en klick smör och servera dem till gratängen.
Kort om MSC-märkning
Jag försöker att köpa MSC-märkt fisk i så stor utsträckning som möjligt. Som MSC själva beskriver på sin hemsida gör miljömärkningen det lättare för mig som konsument att välja hållbarhet när jag köper fisk och skaldjur. MSC (Marine Stewardship Council) arbetar tillsammans med olika organisationer och företag för att främja hållbara fiskemetoder. Certifieringen omfattar yrkesfisken av vilt fångad fisk och skaldjur. Fiskena granskas av tredje part och de fisken som certifieras uppfyller MSCs miljöstandard för ett välskött och uthålligt fiske.
MSC har en mycket informativ hemsida om du är sugen på att veta mer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar