Nu är det dags för onsdagens middagstips!
Några av er har säkert redan noterat att jag gillar rena råvaror som har påverkats så lite som möjligt när jag köper dem. Den här rätten är enkel att göra trots att allt görs från grunden. Längre ner i inlägget kan ni läsa lite om potatismos men vi börjar som vanligt med receptet.
Jag har lagt i två jordärtsskockor i moset. Det ger en väldigt fin smak men har du inga hemma kan du ta någon extra potatis istället. Minns ni såsen vi använde till fiskgratängen? Såsen i det här receptet är en förenklad variant som passar perfekt till fisk när ni vill få fram maten snabbt.
Ingredienser:
400 g lax
12 medelstora potatisar
2 jordärtskockor
ca 1 dl av kokvattnet från potatisen
1 ägg
salt, peppar
2,5 dl crème fraîche
1 msk honung
örtsalt
dill
½ huvud ekologis kål
citronrapsolja
2-3 msk persilja, fryst
chiliflakes
salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Salta och peppra laxen. Helstek den i ugnen tills den har en innertemperatur på 48 grader. Det brukar ta drygt 30 minuter.
3. Skala under tiden potatis och jordärtskocka. Dela i mindre bitar. Koka tills bitarna är mjuka.
4. Häll av vattnet men släng inte ut det.
5. Mosa potatis- och jordärtskocksblandningen . Blanda i ett ägg. Blanda i kokvattnet till önskad konsistens, cirka 1 dl. Krydda med salt och peppar.
6. Blanda crème fraîche, honung, örtsalt och dill. Värm såsen och låt puttra så mycket du hinner. Det räcker med 5 minuter om du har bråttom.
6. Skiva ner kålen i mindre delar eller riv den med rivjärn. Koka kålen i cirka 5 minuter. Häll av vattnet och ringla på Änglamarks ekologiska citronrapsolja. Blanda i finhackad persilja, salt och peppar. Strö på lite chiliflakes mot slutet.
Potatismos
Potatis innehåller mycket C-vitamin, vitamin B6 och kalium.
När potatisen kokas hamnar urlakas det mycket näring till kokvattnet. Därav försöker jag alltid att späda moset med lite av vattnet.
Genom att göra eget mos blir det lättare att variera smakerna genom att tillsätta andra råvaror, som till exempel jordärtsskocka som vi hade här. Delas potatisen innan kokning förlorar den lite mer näring men det går ganska mycket snabbare att få till ett mos.
Det här är ingredienserna i ett pulvermos från ett välkänt stort företag; torkad potatis, mjölkpulver, salt, vegetabiliskt fett (palm, raps), svartpepparextrakt, smörarom, stabiliseringsmedel (E450, E471) och antioxidantmedel (E223 Sulfit, E300 och E304)
Gör du eget potatismos, och råkar få lite över, får du dessutom en perfekt grund för torsdagssoppan!
Ett slag för eget potatismos helt enkelt :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar