söndag 15 mars 2015

Omelett

Det finns ju inget som går så fort som att slänga ihop en omelett. Jag tycker att omelett är perfekt när en person i familjen måste få i sig mat snabbt. Det här receptet är därför skrivet för en person, men självklart går det att göra omelett även till hela familjen. Jag gör min omelett i ugnen. Den blir lite luftigare än om man gör den på spisen. Personligen tycker jag att det är både godare och enklare att köra den i ugnen.

Ingredienser:
3 ägg
2 skivor inlagd torkad tomat
40 g fetaost
lite riven parmesan
basilika
salt och peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
1. Dela fetaosten i mindre bitar och hacka de torkade tomaterna.
2. Vispa ihop ägg med en gaffel. Krydda med salt och peppar.
3. Smält smör i en stekpanna. Häll i äggblandningen och strö över fetaost, torkade tomater och parmesan.
4. Ställ direkt stekpannan i ugnen. Omeletten är klar när den stannat och höjt sig. Det tar inte mer än 10 minuter. Strö på basilika när omeletten är färdiggräddad.

Servera med en grönsallad.



Ägg
Jag har turen att ha en ekologisk äggbonde några kilometer från hemmet så jag köper alla mina ägg där. Jag skulle gärna vilja ha höns hemma på tomten men tiden har inte funnits för det än - till nästa vår kanske.

Skulle jag handla ägg i butiken är det en produkt som jag absolut skulle välja att köpa ekologisk.

I en undersökning som Livsmedelsverket gjort konstaterades att näringsinnehållet i ägg påverkas av näringsinnehållet i fodret som hönorna får. De ekologiska äggen innehöll bland annat mer omega 3, och B-vitamin. Av undersökningen framgick också att ägg, både ekologiska och konventionella, innehöll mer E-vitamin än vad man tidigare trott. E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. Den sägs också vara bra för huden och förebygger rynkor :) I övrigt innehåller ägg framförallt mycket protein, men är också rikt på selen och D-vitamin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar