Onsdagens middagstips är en lättlagad pasta med få ingredienser. För att tänka mer hållbart och ekonomiskt har jag inte använt fullt så mycket lax. Istället tillsätter jag kidneybönor. Mer om dem längre ner på sidan. Den turkiska yoghurten går att byta ut mot t.ex. crème fraîche. Är det tomt på den typen av produkter i kylen kan du bara ta en extra klick smör i pastan istället.
Ingredienser:
200 g lax
150 g spenat
190 g kokade kidneybönor (för min del blev det en burk idag, självklart går det att koka själv)
1 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
1 msk persilja
1 vitlöksklyfta
örtsalt
pasta
Gör så här:
1. Stek laxen och dela den i mindre bitar.
2. Stek färsk spenat eller värm fryst enligt anvisningarna på paketet.
3. Blanda kidneybönor, yoghurt, olja, persilja, pressad vitlök och örtsalt.
4. Koka pasta enligt anvisningar på paketet
5. Lägg i laxen, yoghurtblandningen och spenaten i pastan och rör runt.
Servera med rivna morötter.
Tips: Om laxen är ordentligt tinad går det att först dela den i mindre bitar och sedan blanda den råa laxen i den varma pastan. Lägg direkt på ett lock och låt laxen tillagas av värmen från pastan. Då jag har småbarn hemma vill jag dock att min lax ska vara ordentligt genomstekt så därför steker jag den separat.
Kidneybönor
Kidneybönor är ju först och främst väldigt vackra, tycker jag.
De har ett högt innehåll av protein och därför kompletterar jag den mindre laxmängden med bönorna. De innehåller mycket kostfibrer, folsyra och järn. Enligt Livsmedelsverket ger 1,75 dl konserverade kidneybönor 15% av dagsbehovet av järn. Fibret i kidneybönor hjälper till att sänka kolestolvärdet i kroppen och att hålla blodsockret på en jämn nivå. Fibrerna ger också en lång mättnadskänsla.
Observera att det är socker tillsatt i flera av de konserverade bönorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar