söndag 1 mars 2015

Helg i vardagen


Ja, ibland måste vi ju ta lite helg i vardagen…I helgen gjorde jag blomkålssoppa till förrätt och rådjurssadel till varmrätt. När vi äter kött hemma försöker vi att äta vilt i så stor utsträckning vi kan. Det är klart att det blir annat kött ibland också. Då försöker jag att köpa närproducerat och/eller ekologiskt – alltid svenskt. På jägareförbundets hemsida kan du få tips om vart du kan få tag på viltkött.


Blomkålsoppa
Ingredienser:
1 blomkålshuvud
1 gul lök
1 dl vitt vin
vatten
grönsaksbuljong (hur mycket beror lite på vad du använder för buljong. Jag använder KungMarkattas och har cirka 1 msk)
timjan
en skvätt grädde

Gör så här:
Skölj och dela blomkålen i mindre bitar.
Stek lök i lite olja. Fräs med blomkålen i några minuter. Häll på vin och därefter vatten så att det precis täcker blomkålen. Krydda med grönsaksbuljong och timjan. Låt koka tills blomkålen är mjuk, och inte längre än så…Mixa till en slät soppa. Häll i en liten skvätt grädde. Idag var jag ledig och hann baka bröd så vi serverade en skiva hembakat till soppan.

Mitt dryckesförslag – Även om vi har lite vin i maten tycker jag att det är gott med en öl till soppan. I vårt fall fanns det en god IPA i källaren så det fick det bli. Är ni inte förtjusta i öl skulle jag nog köpa en flaska Sauvignon Blanc.



Rådjurssadel med rotfrukter

Ingredienser:
rådjurssadel
8st potatisar
4st morötter
2st palsternackor
½ st kålrot
olivolja
balsamicovinäger
rosmarin
salt och peppar

 Gör så här;
Ta fram rådjurssadeln och putsa den. Krydda den med rosmarin, salt och peppar. Sätt ugnen på 125 grader. Skala rotfrukterna och dela dem i stavar. Lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och balsamicovinäger. Krydda med salt och rosmarin.
Ta fram en stekpanna och stek sadeln runt om i lite smör. Lägg över sadeln i ugnsplåten (på grönsakerna) Ställ in allt i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 55 grader. Ta ut köttet och låt det vila. Höj ugnstemperaturen till 200 grader och låt grönsakerna stå kvar tills de är mjuka. Hur länge beror på hur stor köttbit du hade och hur du har skurit grönsakerna. För mig blev det totalt cirka 1 timme i ugnen. Till varmrätten serverade jag en rödvinssky och någon klick svartvinbärsgelé.

Mitt dryckesförslag: En Shiraz från Sydafrika. 



Till dessert gjorde jag Roy Fares fantastiska fudge brownies. Till de serverade jag papaya och melon som jag marinerat i lite cointreau. På tallriken lade jag även upp en klick grädde och en sked passionsfrukt.

Tack Malin för fantastiskt god balsamicovinäger!


Det blev lite rester av både för- och varmrätt. De ska jag ta tillvara och göra lunch av i morgon! Återkommer då.... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar