Ja, ibland måste vi ju ta lite helg i vardagen…I helgen gjorde
jag blomkålssoppa till förrätt och rådjurssadel till varmrätt. När vi äter kött
hemma försöker vi att äta vilt i så stor utsträckning vi kan. Det är klart att
det blir annat kött ibland också. Då försöker jag att köpa närproducerat
och/eller ekologiskt – alltid svenskt. På jägareförbundets hemsida kan du få
tips om vart du kan få tag på viltkött.
Blomkålsoppa
Ingredienser:
1 blomkålshuvud
1 gul lök
1 dl vitt vin
vatten
grönsaksbuljong (hur mycket beror lite på vad du använder
för buljong. Jag använder KungMarkattas och har cirka 1 msk)
timjan
en skvätt grädde
Gör så här:
Skölj och dela blomkålen i mindre bitar.
Stek lök i lite olja. Fräs med blomkålen i några minuter.
Häll på vin och därefter vatten så att det precis täcker blomkålen. Krydda med
grönsaksbuljong och timjan. Låt koka tills blomkålen är mjuk, och inte längre
än så…Mixa till en slät soppa. Häll i en liten skvätt grädde. Idag var jag
ledig och hann baka bröd så vi serverade en skiva hembakat till soppan.
Mitt dryckesförslag – Även om vi har lite vin i maten tycker
jag att det är gott med en öl till soppan. I vårt fall fanns det en god IPA i
källaren så det fick det bli. Är ni inte förtjusta i öl skulle jag nog köpa en
flaska Sauvignon Blanc.
Rådjurssadel med rotfrukter
Ingredienser:
rådjurssadel
8st potatisar
4st morötter
2st palsternackor
½ st kålrot
olivolja
balsamicovinäger
rosmarin
salt och peppar
Gör så här;
Ta fram rådjurssadeln och putsa den. Krydda den med rosmarin, salt och peppar. Sätt ugnen på 125
grader. Skala rotfrukterna och dela dem i stavar. Lägg dem på en
ugnsplåt. Ringla över olivolja och balsamicovinäger. Krydda med salt och
rosmarin.
Ta fram en stekpanna och stek sadeln runt om i lite smör.
Lägg över sadeln i ugnsplåten (på grönsakerna) Ställ in allt i ugnen tills
köttet har en innertemperatur på 55 grader. Ta ut köttet och låt det vila. Höj
ugnstemperaturen till 200 grader och låt grönsakerna stå kvar tills de är
mjuka. Hur länge beror på hur stor köttbit du hade och hur du har skurit
grönsakerna. För mig blev det totalt cirka 1 timme i ugnen. Till varmrätten
serverade jag en rödvinssky och någon klick svartvinbärsgelé.
Mitt dryckesförslag: En Shiraz från Sydafrika.
Till dessert gjorde jag Roy Fares fantastiska fudge
brownies. Till de serverade jag papaya och melon som jag marinerat i lite
cointreau. På tallriken lade jag även upp en klick grädde och en sked
passionsfrukt.
Tack Malin för fantastiskt god balsamicovinäger!
Det blev lite rester av både för- och varmrätt. De ska jag ta tillvara och göra lunch av i morgon! Återkommer då....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar