söndag 19 april 2015

Älgfärsfrikadeller med couscoussallad

När jag gör frikadeller eller köttbullar på blandfärs använder jag nästan aldrig ströbröd. Istället får färsen stå och dra till sig salt någon timme. Nu när jag använder mig av mager älgfärs använder jag ströbröd och lite mjölk för att frikadellerna ska hålla ihop bättre. Frikadellerna fungerar väldigt bra att frysa, så mitt tips är att passa på att göra en större sats.

Recept;
500 g älgfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 tsk viltfond
salvia, salt och peppar
rådjursfond eller annan fond att koka i

1 granatäpple
1 paket fetaost
0,5 dl persilja
någon msk citronrapsolja
couscous

Gör så här;

1. Blanda ströbröd och mjölk och låt det stå några minuter.
2. Blanda i älgfärs, viltfond och kryddor.  Låt blandningen vila medan salladen förbereds.
3. Kärna ur granatäpplet (se tips nedan) och lägg kärnorna i en skål
4. Smula ned fetaost i skålen. Blanda i persilja och ringla på citronrapsolja.
5. Forma färsen till bollar
6. Koka couscous enligt anvisning på paketet (gärna med grönsaksbuljong). Blanda ner couscousen i skålen med granatäpple och fetaost.
7. Koka upp ca 1 liter vatten (de ska täcka frikadellerna som sen läggs ned) med buljong. Personligen vill jag inte ha för mycket viltfondssmak utan använder istället min egen råddjursfond. Vanlig grönsaksbuljong går också bra. Sänk värmen så att det sjuder. Lägg i frikadellerna och låt sjuda i cirka 7 minuter. Ta upp dem med hålslev.
8. Sila av vattnet som frikadellerna har kokat i och använd som sky om du vill. Vill du lyxa till det lite extra kan du hälla i någon matsked grädde också. Personligen tycker jag inte att den här rätten behöver någon sås.

Varför inte servera med en skiva nybakat bröd. Brödet på bilden är enligt recept från gårdagens inlägg.


Jag vill också lägga upp en bild på hur vacker salladen är innan couscousen tillsätts. Salladen utan couscous är ett perfekt tillbehör till sommarens grillkvällar...




Kärna ur granatäpple
Jag tillhör dem som undvikit att köpa granatäpple för att jag tycker det har varit så krångliga att skala. Men med det här tipset var det lätt som en plätt. Jag kan inte ta åt mig någon ära för detta påhitt. Du hittar till och med filmer om du söker på youtube. Mitt tips är att kolla där, men här kommer i alla fall en skriftlig beskrivning;
Skär  granatäpplet som att du ska dela det mitt itu, men skär bara en skåra - alltså inte hela vägen ned. Vrid halvorna åt olika håll så att de lossnar från varandra. Pressa kanterna något uppåt. Lägg ena halvan i handen, med köttdelen mot handflatan. Håll handen över en skål och knacka på skalet med t.ex en träslev. Som magi trillar kärnorna ur skalet och ned i skålen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar